Mijn waarden
Ik geloof in de kracht van de ervaring. Op basis van stevige fundamenten ontwikkelde ik mijn eigen aanpak. Ik haalde elementen uit verschillende stromingen en zorgde voor een unieke samensmelting van visies en filosofieën volgens mijn ervaring. Mijn waarheden zijn berust op mijn professionele ervaring.
“Kies bewust voor
jezelf en de ander”
“Don’t make life perfect, make it interesting”
We zijn allemaal op zoek naar « de ware », die ene perfecte match waarmee we samen jong willen blijven, waarmee we alles kunnen delen, lief en leed, waarmee we verhalen en geschiedenis kunnen schrijven…
Maar bestaat “de ware” wel? Niemand is immers perfect. In plaats van te zoeken naar de perfecte partner en te focussen op datgene waaraan die dan allemaal moet voldoen, kan je jezelf beter de volgende vraag stellen:
“Welke partner wil ik zijn in de relatie? Wat kan ik zelf doen om, aangenaam, aantrekkelijk, uitdagend,… te blijven voor mijn partner. Wat kan ik zelf doen om de relatie interessant te houden?”
“An open mind is like an open window. It lets the fresh air in”
Moeten we niet eens anders naar relaties en relatietherapie kijken?
We verwachten meer dan ooit van een partner en tegelijkertijd zijn onze rolpatronen minder duidelijk geworden en onze levens complexer en drukker. Daarnaast leven we langer en is door social media de wereld kleiner geworden waardoor er meer keuzemogelijkheden, afleidingen en verleidingen zijn dan vroeger.
Dit maakt dat het modern partnerschap voor enorme uitdagingen staat. Hoe blijven we (emotioneel) geconnecteerd en hoe zorgen we ervoor dat we commited blijven tot elkaar? Is monogamie nog van deze tijd? Is het realistisch om te verlangen naar één partner waarmee we de rest van ons leven kunnen/willen delen? Moeten we er alles aan doen om “het maar te laten werken” of wanneer is het tijd om elkaar los te laten?
Relatietherapie is er niet meer enkel op gericht om een relatie te redden maar het mag ook iets anders zijn. Het biedt tevens inzichten en concrete handvaten om bewuste keuzes te maken en/of de relatie te voeden.
“There is always
a bigger boat”
Beseffen dat een partner/een relatie imperfect is, maakt deze net ideaal.
Niemand is perfect! En net zoals je nooit de perfecte ouder kan zijn voor jouw kinderen, kan je zelf ook nooit de perfecte partner zijn en mag je dat ook niet van de ander verwachten.
Nee, je bent niet de mooiste, de leukste, de slimste, de meest sexy, de grappigste, de beste kok, de beste luisteraar,…"there is always a bigger boat!" Dat is niet erg, het gaat net over het leren aanvaarden en respecteren van verschillen, van imperfecties, van veranderingen of groei…
Relaties impliceren net onzekerheid, twijfel, bieden geen garanties. Het is steeds een sprong in het ongewisse, niet weten wat de toekomst zal bieden.
Mensen die nét de onzekerheid, de twijfel, de imperfectie aanvaarden en ermee tevreden kunnen zijn, hebben eigenlijk de perfecte relatie.
“Iedere crisis
is een kans!”
“It’s okay, not to be okay”
Relaties zijn nooit vanzelfsprekend en ieder koppel maakt crisissen door.
Langdurige relaties verlopen volgens een logisch patroon waarbij bepaalde mijlpalen telkens verandering en aanpassing vragen. Dit heeft automatisch een effect op de dynamiek waardoor jullie je telkens opnieuw moeten heroriënteren en heruitvinden als koppel.
Transistiemomenten geven koppels de kans om even stil te staan, bij de relatie en bij jezelf. Hoe is het met ons? Waar staan we? Zijn we nog gelukkig? Waar willen we naartoe? Ben ik nog de partner die ik wil zijn? Kan ik voldoende mezelf zijn in deze relatie?
Deze uitdagingen stellen niet zomaar het fundament van de relatie in vraag, maar geven jullie wel de kans om de relatie te versterken en als koppel te groeien.
“Let’s embrace
our differences”
Niet de verschillen zijn het probleem, wel hoe je er als koppel mee omgaat.
Door frustraties, irritaties of noden tijdig uit te spreken, voorkom je dat zaken gaan vastlopen of te groot worden en op de relatie gaan wegen.
"Ruziemaken" is dus een belangrijk onderdeel van partnerschap. Het is net een teken dat jullie nog in verbinding staan met elkaar en de relatie belangrijk is! Als koppel mag je veel raakvlakken hebben, verschillen zijn er altijd. En niet de verschillen zijn het probleem, wel de manier waarop je er als koppel mee omgaat.
Ruziemaken, als het constructief gebeurt, stelt niet de relatie in vraag maar zorgt er wel voor dat je zaken kan verbeteren en als koppel kan groeien. Het biedt groeikansen en houdt de relatie als het ware gezond en levendig.
Wil jij meer te weten komen over ervaringen in de praktijk?
Lees dan enkele interessante getuigenissen die jou misschien kunnen inspireren.